door | sep 1, 2019 | Slaapdopjes

Oordopjes voor slapen | Zijn ze wel veilig?

Een goede nachtrust is essentieel, maar helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo willen zaken als gesnurk en lawaai bij de buren er nog weleens voor zorgen dat je maar moeilijk in slaap kunt komen. Al weten oordopjes voor slapen daarin een uitkomst te bieden. De vraag is alleen, zijn die eigenlijk wel veilig?

Zojuist lazen we een bericht op Omroep Brabant van een vrouw die door haar hond uit een brandend chalet is gered. De persoon in kwestie lag blijkbaar te slapen toen de woning vlam vatte. Vervolgens ging de rookmelder af, maar vanwege de oordoppen die ze in had hoorde ze die niet. Gelukkig was daar ook nog haar hond, die onrustig werd van de brand en daarmee zijn eigenaresse wist te wekken. Waardoor de twee net op tijd wisten te ontkomen.

Een bijzonder verhaal, waar ons echter één ding aan opviel: het feit dat de oordoppen verhinderde dat de vrouw instaat was om de rookmelder te horen. Als producent van slaapdoppen weten we namelijk dat dit allesbehalve de bedoeling is.

Vandaar dat wij onze slaap oordoppen ten alle tijde voorzien van een speciaal filter, dat hinderlijke geluiden dempt, maar ervoor zorgt dat je belangrijke alarmsignalen – zoals dus de rookmelder – nog steeds kunt horen. Al blijkt nu dat dit bij niet alle ”oordopjes voor slapen” het geval is. We weten niet wat voor soort oordoppen de persoon in het eerdergenoemde nieuwsbericht precies droeg, maar vermoedelijk was dit de universele soort. Hiermee bedoelen we oordoppen die niet op maat gemaakt zijn en bij iedereen passen.

Dit betekent natuurlijk niet dat alle universele slaap oordoppen onveilig zijn, maar wel dat je bij sommig wel degelijk risico loopt. Vandaar dat we iedereen aanraden om voor op maat gemaakte oordoppen te kiezen. Niet alleen als het gaat om slapen, maar ook bijvoorbeeld als je bijvoorbeeld otoplastieken als je in de industrie werkt. Hier kan namelijk ook sprake zijn van alarmsignalen of waarschuwingen van collega’s, die je met bijvoorbeeld oorkappen niet zou horen.

N

Géén verborgen kosten

N

Min. 2 jaar garantie

© 2021 Audinc

Written by steven

Gerelateerde blog berichten

Schietsport gehoorbescherming

Schietsport gehoorbescherming

Ons gehoor zien we vaak als een vanzelfsprekend iets. Helaas is het oplopen van een gehoorbeschadiging veel sneller gebeurd dan gedacht. Er is maar één schot nodig, om gehoorschade aan te richten. Bovendien kan de schade van permanente aard zijn en dat moet je echt...

Beroepen met hoog risico op gehoorschade

Beroepen met hoog risico op gehoorschade

Te veel en te hard geluid op je werk kan je gehoor beschadigen. Gehoorschade werk staat in Nederland naast psychische en fysieke aandoeningen in de top drie van beroepsziektes; van alle beroepsziektes is ongeveer een op de drie een melding van schade aan het gehoor....

Oordoppen op maat voorkomen surfers ear

Oordoppen op maat voorkomen surfers ear

Mensen die sporten in het water lopen het risico om een zogeheten surfers ear te ontwikkelen. Wat deze aandoening precies inhoudt en hoe je het kunt voorkomen lees je in deze blog. Wat is een surfers ear? De term surfersoren wordt in meerdere vormen geschreven. Voor...