Het kabinet gaat zich verdiepen in de maximale geluidsnormen bij concerten en festivals. Ook zal men zich gaan focussen op het beter controleren hiervan. Het gebruik van otoplastieken blijft noodzakelijk.

Al eerder werd uitgewezen dat gehoorschade een steeds groter probleem is. Met name bij jongeren. Alhoewel dit in de meeste gevallen te voorkomen zou zijn geweest wordt er nog maar weinig aan gedaan. Men zou bijvoorbeeld een grens kunnen aanstellen voor het maximale aantal decibellen, maar daar houdt zich niet iedereen aan. Dit terwijl in België, Duitsland en Zwitserland wel een officiële regelgeving voor de grenswaarden hebben vastgesteld.

Anne Kuik van het CDA vindt dat Nederland dit voorbeeld moet volgen. Dit met name omdat volgens haar meer dan 90% van het uitgaanspubliek een piep in de oren blijkt te hebben en het gehoor niets iets is om te negeren. Waar wij ons zeker bij kunnen aansluiten.

Wanneer het onderzoek klaar zal zijn is echter nog niet duidelijk. Wij vinden het in ieder geval al een goede stap vooruit. De geluidsnorm festivals is namelijk nog steeds lastig in kaart te brengen maar een nieuwe wetgeving kan hier wellicht verbetering in brengen.

Het kabinet is overigens niet de enige welke zich met gehoorschade bezighoudt. Ook VeiligheidNL zet zich actief in voor de preventie van gehoorschade. Zo publiceerden ze een onderzoek in samenwerking met de Hoorstichting en hadden ze een campagne omtrent gehoorschade bij jongeren. Het verschil is echter dat dit laatste niet zozeer over de geluidsnorm festivals ging, maar zich focuste op het gebruik van koptelefoons en dergelijken.