Nieuws | Nieuwe regelgeving gehoorbescherming | audinc.nl ?
oordoppen wetgeving

Nieuwe regelgeving gehoorbescherming

Hercategorisering gehoorbescherming wetgeving (EU 2016/425) per 21 april 2019

Een van de grootste risico’s die men op veel werkplekken loopt is het krijgen van gehoorschade. Dit wordt onderkend in de nieuwe Europese verordening voor persoonlijke beschermingsmiddelen. In deze nieuwe wetgeving (link) worden vooral extra verplichtingen toegevoegd.

De verplichting dat een werknemer bij een gemiddelde dagdosis van 85 decibel (A) gehoorbescherming aangeboden krijgt blijft van kracht. Daarbij is de werkgever ook verplicht om ervoor te zorgen dat de werknemer zijn gehoorbeschermers ook daadwerkelijk draagt.

Door de nieuwe verordening valt gehoorbescherming nu in categorie III, dat is ook meteen de hoogste risicocategorie voor pbm’s. Dit betekent dat de EU het gevaar van onomkeerbare gehoorschade op de werkvloer serieus word erkend. Wat in onze ogen ook volledig terecht is.

Huidige Nederlandse Warenwetbesluit PBM verdwijnt

De wetgeving werkt rechtstreeks vanuit Europa en hoeft daardoor niet door de lidstaten worden omgezet naar een nationale wetgeving. Dit betekent dat het huidige Nederlandse warenwetbesluit PBM daardoor volledig zal verdwijnen.

Wijzigingen nieuwe wetgeving voor werkgevers

  • Gehoorbeschermers moeten bij ingebruikname en daarna om de 2 jaar worden getest op afdichting d.m.v een lektest. Als dit niet mogelijk is moeten de gehoorbeschermers om de 4 jaar worden vervangen.
  • Alle controles en aanmetingen moeten door ons worden geregistreerd.

Wij van Audinc juichen deze nieuwe wetgeving aan en zijn bezig alle nieuwe regels door te voeren. Het zal de kwaliteit ten goede komen en het zal de otoplastieken een prominentere plek geven tussen de andere pbm’s, wat volgens ons noodzakelijk is.

N

Géén verborgen kosten

N

Min. 2 jaar garantie

© 2021 Audinc

Written by steven

Gerelateerde blog berichten

Schietsport gehoorbescherming

Schietsport gehoorbescherming

Ons gehoor zien we vaak als een vanzelfsprekend iets. Helaas is het oplopen van een gehoorbeschadiging veel sneller gebeurd dan gedacht. Er is maar één schot nodig, om gehoorschade aan te richten. Bovendien kan de schade van permanente aard zijn en dat moet je echt...

Beroepen met hoog risico op gehoorschade

Beroepen met hoog risico op gehoorschade

Te veel en te hard geluid op je werk kan je gehoor beschadigen. Gehoorschade werk staat in Nederland naast psychische en fysieke aandoeningen in de top drie van beroepsziektes; van alle beroepsziektes is ongeveer een op de drie een melding van schade aan het gehoor....

Oordoppen op maat voorkomen surfers ear

Oordoppen op maat voorkomen surfers ear

Mensen die sporten in het water lopen het risico om een zogeheten surfers ear te ontwikkelen. Wat deze aandoening precies inhoudt en hoe je het kunt voorkomen lees je in deze blog. Wat is een surfers ear? De term surfersoren wordt in meerdere vormen geschreven. Voor...