De naam ‘hyperacusis’ klinkt een beetje mysterieus, maar helaas is het voor veel mensen realiteit. Deze aandoening, ook wel extreme overgevoeligheid voor geluid, maakt normale geluiden ondraaglijk luid en oncomfortabel. Alsof je constant met je hoofd in een speakerset zit. In dit artikel duiken we in de wereld van hyperacusis, en bekijken we de mogelijke oorzaken, symptomen en oplossingen.
Wat is hyperacusis precies?
Wanneer je lijdt aan hyperacusis, is het alsof het volume van de wereld op volle sterkte wordt gezet. Stel je voor dat het geluid van een kraan die wordt opengedraaid of zelfs gefluister al als te luid wordt ervaren. Dit komt doordat bij mensen met deze aandoening het regelsysteem in hun oren, dat verantwoordelijk is voor het regelen van de geluidssterkte, overgevoelig is geworden.
Hyperacusis: oorzaken
Zoals met veel medische aandoeningen, is de exacte oorzaak van het ontwikkelen van hyperacusis vaak complex. Het ontstaat uit een combinatie van biologische, genetische en omgevingsfactoren. Toch zijn er wel een aantal factoren aan te wijzen die bijdragen aan overgevoeligheid voor geluid.
Een van de meest voorkomende oorzaken is het ervaren van tinnitus, een gehooraandoening die gepaard gaat met het horen van zoemende, fluitende of suizende geluiden. De constante aanwezigheid van deze geluiden kan de gehoorperceptie overbelasten en verstoren; wat soms resulteert in hyperacusis.
Ook kan hyperacusis voorkomen bij mensen die lijden aan andere aandoeningen. Zoals PTSS, waarbij er sprake is van een verhoogde gevoeligheid voor sensorische input. Of bij mensen met de ziekte van Ménière, een aandoening van het binnenoor die het gehoor en het evenwicht kan verstoren. En ook bij migraine en autisme is er een hoger risico op hyperacusis.
Daarnaast kan langdurige blootstelling aan lawaai leiden tot hyperacusis. Wie bijvoorbeeld in een lawaaierige omgeving werkt, zoals op bouwplaatsen, in clubs of bij muziekfestivals, kan op den duur deze aandoening ontwikkelen. De aanhoudend harde geluiden eisen een zware tol van je gehoor, waardoor de drempel voor wat als ‘te luid’ wordt ervaren, verschuift.
Symptomen en diagnose
Het duidelijkste symptoom van hyperacusis is dus een overgevoeligheid voor alledaagse geluiden. Mensen met hyperacusis kunnen zelfs fysieke pijn ervaren bij geluiden die anderen als normaal beschouwen, zoals het geluid van de deurbel of het getik van een klok.
Als je vermoedt dat je last van hyperacusis hebt, is het eerste wat je moet doen naar een specialist gaan. Bijvoorbeeld een kno-arts. Het diagnoseproces begint meestal met een grondige bespreking van je klachten. Hierbij worden allerlei details in kaart gebracht, zoals: wanneer heb je voor het eerst de symptomen opgemerkt? Kun je specifieke geluiden identificeren die je als vervelend ervaart? En hoe beïnvloedt het je dagelijkse leven? Dit helpt hen om een
Vervolgens voeren zij een gehoortest uit om het exacte bereik en de aard van je gehoorverlies te bepalen. Een van de tests die vaak gebruikt wordt bij de diagnose van hyperacusis is de Uncomfortable Loudness Level (ULL)-test, ook bekend als de UCL-test. Hierbij zoekt de arts naar je ‘loudness discomfort levels’ (LDL’s) – het punt waarop geluiden van een bepaald volume ongemakkelijk worden.
Aan de hand van je symptomen, je beschrijving van je ervaringen en de resultaten van de gehoortest, zal de specialist dan vaststellen of je hyperacusis hebt.
Geluidstherapie als behandeling van hyperacusis
Er bestaan geen medicijnen voor hyperacusis. Maar er zijn wel behandelingen om ermee om te leren gaan. Een daarvan is geluidstherapie. Dit is een soort therapie die erop gericht is om je oren en je brein weer te laten wennen aan normale geluiden. Dit gebeurt dan door middel van blootstelling aan een reeks rustige geluiden.
Naast therapieën, kunnen ook oordoppen op maat een grote rol spelen bij de behandeling van hyperacusis. Ze kunnen helpen om het geluidsniveau te verminderen en zo de overbelasting op je gehoor te beperken. Audinc is specialist in gehoorbescherming. Wij bieden aangepaste oordoppen die perfect passen in je oren en je gehoor beschermen tegen belastende of schadelijke geluiden.
Het verminderen van prikkels met oordoppen
Naast bescherming bieden oordoppen op maat ook de mogelijkheid om de hoeveelheid prikkels te verminderen. Dit kan bijdragen aan een comfortabelere beleving van de wereld om je heen. En daarmee aan het leren leven met hyperacusis.
Overgevoeligheid voor geluid voorkomen
Toch is natuurlijk het beste advies: voorkom dat je hyperacusis krijgt. Bescherm je gehoor dus altijd goed bij evenementen met harde muziek, werkzaamheden of blootstelling aan ander lawaai. oordoppen op maat zijn hierbij een belangrijk hulpmiddel.
Of je nu oordoppen nodig hebt voor werk, evenementen, muziekbeleving, of om je dagelijks leven aangenamer te maken, aangepaste gehoorbescherming zoals die van Audinc kan je helpen de wereld weer op jouw volume te zetten!