100% custom made Service & kwaliteit 100% Comfort
100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

(Kite) surfen? Bescherm je gehoor! (oordoppen voor surfers)

oordoppen voor surfers

Bekijk hier meer informatie over
gehoorbescherming op maat

Het belang van goede oordoppen voor surfers

Misschien heb je er niet zo bij stil gestaan, toch is het van groot belang je oren tijdens wind of kite surfen met oordoppen (op maat) te beschermen. Waarom? We geven je hiervoor graag een aantal goede redenen.

1. Het voorkomen een surfersoor

Een surfersoor staat ook bekend als exostose, een goedaardige botaangroei in het benige gedeelte van de gehoorgang. Exostose is een natuurlijk afweermiddel van het lichaam en komt veel voor bij mensen die watersporten beoefenen zoals waterskiën, suppen, flyboarden en kite surfen. Koude en wind veroorzaken een irritatie van de gehoorgang. Wanneer deze irritatie met regelmaat voorkomt, beschermt het oor zichzelf door bot in de gehoorgang aan te maken. Dit proces vindt ongemerkt plaats en helaas merk je de gevolgen hiervan pas op latere leeftijd, als het te laat is. Bevind je je vaak in water dat kouder is dan 20° Celsius, dan is er een grote kans op het ontwikkelen van een surfersoor.

De gevolgen van een surfersoor

• Vuile oren, een gevoel alsof je onder water bent
• Meer oorpijn of oorontstekingen dan gemiddeld
• Een verminderd gehoor
• Blijvend gehoorverlies

Wie eenmaal aan de aandoening lijdt en wanneer deze ernstige vormen heeft aangenomen kan daar weinig meer tegen doen. In sommige gevallen zou een operatie nog uitkomst kunnen bieden. Helaas is het een risicovolle operatie, waarbij de kans bestaat dat je gehoor permanent schade oploopt. De goedaardige botaangroei moet vlakbij andere inwendige onderdelen in je oor met een frees of beitel worden weggezaagd of weggehakt. Het vaakst wordt echter de boormethode toegepast. Het oor wordt hierbij opengesneden en naar voren weggeklapt zodat er ruimte voor het boren ontstaat. Na het verwijderen van de botaangroei wordt het oor weer teruggeklapt en dichtgemaakt. Geen fijne operatie om te ondergaan. Tevens kan het herstel enige maanden duren.

2. Het vermijden van harde wind

Surfen bij harde wind is een nogal lawaaierige aangelegenheid, wat na verloop van tijd tot gehoorverlies kan bijdragen. Er is hierna onderzoek gedaan. Zo bleek dat als fietsers met een snelheid van 15 kilometer per uur reden, dat een geluidsniveau van 85 dBA opleverde. Dat was voldoende om op den duur tot gehoorverlies te leiden. Kitesurfers staan aan een soortgelijk geluidsniveau bloot door hoge snelheden in combinatie met winderige omstandigheden.

3. Het voorkomen van een gescheurd trommelvlies

Als je met je oor plotseling op het wateroppervlak terecht komt, bestaat er een grote kans dat je trommelvlies door de klap scheurt. Een geperforeerd of gescheurd trommelvlies is een erg pijnlijke aangelegenheid. Gelukkig geneest je trommelvlies meestal binnen een paar maanden vanzelf. Helaas betekent dat dat je in deze periode niet kunt surfen. Er mag tijdens deze herstelperiode geen water in je oor/oren komen.

Het dragen van op maat gemaakte oordoppen beschermt tegen een gescheurd trommelvlies.

Ook een ooronsteking kan een gescheurd trommelvlies tot gevolg hebben. Wie oordoppen draagt in het water, verminderd tevens de kans om ooronsteking op te lopen. 

Voorkomen, beter dan genezen

Bij jouw surfuitrusting hoort natuurlijk een goede wetsuit en een cap, die je kunt dragen als het koud is of er veel wind staat. Maar juist in het voor- en najaar, als je je cap niet draagt en de watertemperatuur minder dan 20° Celsius bedraagt, heb je zes (!) keer zoveel risico op een surfersoor. Zorg daarom voor een goede gehoorbescherming en laat oordoppen op maat, oftewel otoplastieken aanmeten. Deze oordoppen voor surfen zijn comfortabel om te dragen en sluiten je oor volledig af, zonder dat je volledig van het omgevingsgeluid wordt afgesloten.

Meer informatie over oordoppen voor surfers is hier te lezen.

ZIE GERELATEERDE BERICHTEN

Hyperacusis: oorzaken, symptomen en de rol van oordoppen bij behandeling

De naam ‘hyperacusis’ klinkt een beetje mysterieus, maar helaas is het voor veel mensen realiteit. [...]
Lees meer >

Waarom de muziek in clubs zo hard staat

Wanneer je regelmatig een festival of club bezoekt, is het je ongetwijfeld opgevallen: het hoge [...]
Lees meer >
Dry Ears oordoppen zwemmen 2

Dry Ears – Muziek tijdens het surfen of zwemmen

Audinc heeft een nieuw product, namelijk ‘Dry Ears’. Hiermee is het mogelijk om tijdens het [...]
Lees meer >
Contact
  • info@audinc.nl
  • 085-0600012
  • 09:00 - 17:00
© Copyright Audinc 2024
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop