Het is verplicht voor de werknemer om gehoorbescherming te gebruiken als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB(A).
Maar de Arbowet geeft meer regels en richtlijnen aan, voor wanneer de gehoorbescherming verplicht is.
Boven de 80 decibel gaan de ‘bellen rinkelen’. Misschien is gehoorbescherming dan nog niet verplicht, maar wel aan te raden.
Wij leveren optimale gehoorbescherming met otoplastieken bij 80+ decibel op de werkvloer.
Gehoorbescherming meer dan alleen verplicht
Te veel geluid op de werkvloer heeft nare gevolgen voor het gehoor. Lawaaislechthorendheid die is opgelopen tijdens het werk komt dan ook regelmatig voor. Gehoorbescherming is daarom een adequaat middel om schade aan het gehoor te voorkomen. Wat zijn de gevolgen voor werknemers wanneer zij worden blootgesteld aan te veel geluid en welke regels gelden er voor deze lawaaioverlast in de huidige wetgeving?
Wat zegt de Arbowet over te veel geluid op de werkvloer?
In de Arbeidsomstandighedenwet, meestal Arbowet genoemd, is geregeld bij welke geluidsniveaus werknemers verplicht zijn om met gehoorbescherming te werken en wanneer werkgevers verplicht zijn om deze aan te bieden. De wet gaat uit van een dagelijkse dosis geluid gemeten over een werkdag van 8 uur.
Hieronder lees je vanaf hoeveel decibel gehoorbescherming verplicht is:
- De Arbowet schrijft voor dat werkgevers verplicht zijn om gehoorbescherming beschikbaar te stellen wanneer het geluid op de werkvloer dagelijks boven de 80 dB(A) uitkomt. Werknemers zijn dan nog niet verplicht om van deze gehoorbescherming gebruik te maken.
- Zodra het geluidsvolume de 83 dB(A) bereikt, mogen werknemers nog maar 4 uur zonder gehoorbescherming werken. Er moet in zo’n situatie dan wel aan de voorwaarden zijn voldaan dat er ‘geen onacceptabel grote kans op gehoorschade’ bestaat. Bovendien moet er dan in de overige 4 uur geen sprake zijn van een hoog geluidsniveau.
- Werknemers zijn wel voor de volledige werktijd verplicht om gehoorbescherming te dragen wanneer zij dagelijks zijn blootgesteld aan een geluidsniveau dat hoger is dan 85 dB (A).
- Er moet bij een hoger niveau dan 85 dB (A) ook een Plan van Aanpak worden gemaakt.
- Wordt er een geluidsniveau van 87 dB (A) gemeten in het oor (rekening houdend met het feit dat werknemers dan al geluidsbeschermers dragen) dan moet er direct actie worden ondernomen om dit teveel aan geluid onmiddellijk te verlagen.
- De Arbowet stelt verder dat werkgevers hun personeel voldoende moeten voorlichten over het gevaar dat geluid met zich mee kan brengen.
- Werknemers hebben ook het recht om een gehoortest te doen. Op die manier kunnen zij controleren of de genomen maatregelen effectief blijken te zijn.
Hoe worden geluidsniveaus gemeten?
Het geluidsniveau kun je vaststellen met een decibelmeter. Deze geeft het geluidsniveau aan in decibels (dB). Bij de meting wordt een zogenaamde A-filter toegepast. Deze houdt rekening met de gevoeligheid van het oor voor verschillende geluidsfrequenties. Daarom wordt het geluidsniveau uitgedrukt in dB(A).
Hoe hard is 80 dB (A) nu eigenlijk?
De hoeveelheden decibels die onze oren te verduren krijgen, worden pas echt duidelijk wanneer ze concreet worden gemaakt. Als u een normaal gesprek met iemand voert, komt dit overeen met een geluidsvolume van ongeveer 60 dB (A). Kunt u iemand die op 1 meter afstand staat niet meer verstaan of moet u continu uw stem verheffen? Dan is de kans groot dat het geluid boven de 80 dB(A) ligt. Werknemers zullen een geluidsvolume van boven de 80 decibel overigens niet altijd als onprettig of pijnlijk ervaren. Hierdoor hebben zij niet altijd in de gaten dat een dagelijkse blootstelling aan te hoge geluidsniveaus op termijn schade kan veroorzaken aan het gehoor. Het is daarom wel zo verstandig om gehoorbescherming al vanaf 80 dB (A) te gaan gebruiken.
Wat zijn de gevolgen van veel en hard geluid?
Problemen met het gehoor als gevolg van te hoge geluidsvolumes op de werkvloer, zijn een van de meest voorkomende beroepsziektes. Niet alleen gaan werknemers steeds slechter horen, maar ook kunnen zij last krijgen van oorsuizen of tinnitus. In veel gevallen is een langdurige blootstelling aan lawaai hier de oorzaak van. Te hoge geluidsniveaus komen in allerlei beroepsgroepen voor. Niet alleen bouwvakkers, boeren, defensiepersoneel, hout- en metaalbewerkers, politieagenten of vrachtwagen- en heftruckchauffeurs hebben ermee te maken. Ook dj’s, musici en mensen die werken in het uitgaansleven, zwembaden, gymzalen, recreatiecentra en kinderdagverblijven lopen meer risico op blijvende gehoorschade.
Wat kunnen bedrijven zelf doen tegen lawaai?
Naast lawaaislechthorendheid of lawaaidoofheid kunnen hoge geluidsniveaus ook concentratieproblemen, stress, vermoeidheid en een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Voor bedrijven is het dus zaak om dergelijke problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Elke organisatie is tenslotte gebaat bij gezond en goed functionerend personeel. Dit kan onder meer door te investeren in stillere productiemethoden en machines die minder lawaai maken. Ook geluiddempende cabines kunnen zorgen voor minder overlast. Daarnaast zouden werkgevers ervoor kunnen kiezen om werknemers minder uren per dag bloot te stellen aan lawaai.
Optimale gehoorbescherming met otoplastieken op maat
Los van het feit dat gehoorbescherming boven de 85 dB (A) verplicht is, kunnen werkgevers hun personeel uitgebreid informeren over de gevaren van geluid en hen stimuleren om ook bij geluidsvolumes van 80 dB(A) al gehoorbescherming te dragen.
Vooral van op maat gemaakte otoplastieken hebben werknemers veel profijt. Deze oordoppen zijn volledig afgestemd op de persoon die ze draagt en garanderen een optimaal draagcomfort. Otoplastieken verlagen het geluidsniveau met zo’n 15 tot 25 dB(A). Bovendien kunnen ze worden voorzien van verschillende filters. Dit maakt het mogelijk om de juiste bescherming te bieden tegen iedere lawaaibron.
Gehoorbescherming is verplicht! Audinc levert gehoorbescherming voor de metaal, industrie, beveiliging, drukkerij, nachtleven, de bouw en de voedingsindustrie.