100% custom made Service & kwaliteit 100% Comfort
100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

check-img 100% custom madecheck-img Service & kwaliteitcheck-img 100% Comfort
check-img 100% custom made
check-img Service & kwaliteit
check-img 100% Comfort

Wat is een surfersoor en hoe voorkom je het?

Bekijk hier meer informatie over
gehoorbescherming op maat

Niets zo vervelend als je favoriete sport niet meer kunnen doen door een aandoening. Surfers of mensen die op professioneel niveau zwemmen, krijgen vaak te maken met een zogenaamd surfers oor. Wat is een surfersoor precies? Hoe ontstaat het en wat kan je doen om het op te lossen of te voorkomen? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord behoeven en die vind je hier.

Wat is een surfersoor?

Om meteen met de deur in huis te vallen: een surfers oor ontstaat als er bot groeit in de gehoorgang van de oren ten gevolge van contact met koud
water en wind. Het gaat hierbij om zogenaamde exostosen, of botheuveltjes, die een verdikking vormen in het oor. Dit kan heel wat nare gevolgen met zich meebrengen, waaronder een slechter gehoor en regelmatig oorontstekingen.

Zoals dat bij de meeste aandoeningen het geval is, is het beter om dit probleem te voorkomen in plaats van te genezen. Hoe gaat die botgroei bij een surfers oor precies in zijn werk en ook niet onbelangrijk: wat is het verschil met een zwemmersoor?

Zwemmersoor of surfersoor?

Het probleem met die onnatuurlijke botgroei is dat de doorgang van het gehoorkanaal nauwer wordt, waardoor deze sneller verstopt raakt. Als er daarbij veel oorsmeer in de oren zit, kan dit leiden tot infectie of zelfs terugkerende infecties.

Er is wel degelijk een verschil tussen een surfers oor en een zwemmersoor. Een infectie van het gehoorkanaal kan aan de andere ook leiden tot een zwemmersoor, dat één van de mogelijke symptomen is van de aandoening.

Waarom wordt surfers oor zo genoemd? Nogal vanzelfsprekend: het komt vooral voor bij surfers die vaak in koud water sporten. Dat wil echter niet zeggen dat andere watersporters er geen last van kunnen krijgen. Elke activiteit of sport waarbij contact met koud water of koude wind onvermijdelijk is, vormt een risico voor het ontwikkelen van deze aandoening.

Denk maar aan:

  • Windsurfen
  • Kajakken
  • Jetskiën
  • Zeilen
  • Duiken
  • Kitesurfen

Is surfers oor gevaarlijker voor oudere sporters?

De meeste mensen die aan deze aandoening lijden, zijn tussen de 30 en 40 jaar oud. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door het feit dat die onnatuurlijke botgroei heel traag gaat, waardoor je er de eerste jaren van je zwem-, surf- of duikcarrière weinig van merkt.

De gemiddelde gehoorgang is ongeveer 7 mm in diameter en heeft een volume van ongeveer 1,5 ml. Zodra de gehoorgang nauwer is geworden, tussen de 0,5 en 2 mm, zoeken sporters doorgaan professionele hulp omdat hun gehoor er dan merkbaar negatief door wordt beïnvloed.

Bij welke temperatuur ontstaan surfersoren?

Zoals gezegd ontstaat surfers oor vooral bij contact met koud water en kille wind, wat bij sporten als surfen natuurlijk onvermijdelijk is. De vraag is dan: hoe koud moeten dat water en die wind zijn om te resulteren in deze aandoening?

Dat hangt af van de persoon in kwestie. Over het algemeen lopen sporters die in water surfen van 20° Celsius of kouder wel zes keer zo veel kans om surfers oor op te lopen dan zij die regelmatig in warm water sporten. Bij een temperatuur van slechts 10 graden Celsius is die kans dan natuurlijk nog vele malen hoger.

Dit maakt het risico op surfersoor bij dergelijke sporten die in Nederland beoefend worden des te groter. Het advies om oordopjes in te doen tijdens het uitoefenen van deze sporten, van golfsurf tot windsurf wave, is er dan ook niet zomaar.

Ten slotte is het risico op surfers oor natuurlijk een stuk groter bij mensen die heel vaak in koud water zitten. Recreatieve sporters die een aantal keer per jaar een paar uurtjes surfen, hoeven zich daar dus niet meteen zorgen over te maken.

Wie loopt dan wel een groot risico? Professionele sporters of serieuze amateurs die zich zelfs door de winterse koude en wind niet laten tegenhouden om elke dag een paar uur te gaan surfen. Hoe bewonderenswaardig dat ook mag zijn, deze aandoening is iets wat je toch liever vermijdt.

De belangrijkste symptomen van surfersoren

Aangezien surfersoor nogal wat gelijkenissen vertoont met andere, gelijkaardige aandoeningen (zoals zwemmersoor), is het niet bepaald gemakkelijk om te weten of je er last van hebt.

Hieronder wat meer over de belangrijkste symptomen:

1. Gehoorverlies

Een van de meest voorkomende symptomen van surfersoor is natuurijk gehoorverlies. Dit is te wijten aan het feit dat de gehoorgang vernauwd raakt door onnatuurlijke botgroei. In bepaalde gevallen is dat gehoorverlies tijdelijk, maar vaak (vooral bij professionele sporters die er te laat bij zijn) is het permanent.

2. Oorontstekingen- en pijn

Een ander veel voorkomend gevolg van surfersoor is ontsteking of oorpijn. Dit heeft te maken met het feit dat de druk in het oor groter is, maar ook met de aanwezigheid van bacteriën in de gehoorkanaal.

Zoals reeds gezegd is het risico op oorinfectie en de daarbij horende oorpijn ook een stuk groter bij mensen die te veel oorsmeer in hun oren hebben zitten. Regelmatig je oren schoonmaken is dus een goede manier om dit probleem te voorkomen.

3. Gedempt gevoel in de oren

Vervolgens kan je bij surfers oor ook het gevoel hebben dat je gehoor gedempt is, alsof je onder water zit. Dit komt doordat zowel water als vuiligheid niet goed uit het oor verwijderd worden als gevolg van de vernauwing van het gehoorkanaal.

4. Duizeligheid

Ten slotte kan het ook gebeuren dat je je duizelig voelt als je aan surfers oor lijdt. Dit is een gevolg van de infectie van je gehoorkanaal, die ook het evenwichtsorgaan tussen je oren kan aantasten of doen ontsteken.

Hoe voorkom je surfersoren? De beste tips en hulpmiddelen

Weten wat surfersoor is en hoe het ontstaat, is natuurlijk belangrijk als je dit probleem wilt voorkomen. De hamvraag is dan: hoe doe je dat en welke maatregelen kan je nemen om het risico op surfersoor te verlagen? Onderstaande tips helpen je alvast op weg:

1. Vermijd langdurige activiteit in water bij koud weer

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor een aandoening als surfers oor. De beste manier om dit te vermijden is door niet te lang in het water te blijven als het erg koud of winderig is. Ook sport je best niet te lang nabij of op het water wanneer de weersomstandigheden tegen zitten.

2. Houd het gehoorkanaal droog

Daarbij is het belangrijk dat je de gehoorgang zo droog mogelijk houdt. Dit kan je doen door na het sporten je oren snel en grondig schoon te maken met een handdoek. Een eenvoudige maatregel, maar wel een die het risico op deze aandoening drastisch verlaagt.

3. Gebruik oordoppen op maat of otoplastieken

Een ander goed hulpmiddel zijn oordoppen op maat, ook wel otoplastieken genaamd. Op maat gemaakte oordoppen sluiten je oren volledig af en zorgen er dus voor dat deze van binnen droog blijven. D.m.v van een gelkuids filter kun je de omgeving wel blijven horen. Daarbij zitten oordoppen op maat erg comfortabel, waardoor je je dus ook niet ongemakkelijk voelt tijdens het sporten.

Bekijk hier onze zwemsport oordoppen op maat 

4. Draag een badmuts

De badmuts is dan misschien wel een erg eenvoudig onderdeel van de standaard zwemmersuitrusting, maar het kan je al heel wat problemen besparen. Zorg er wel voor dat je badmuts goed aansluit en dat hij écht waterdicht is.

5. Ga voor een neopreen kap

Als je het graag nog een stapje verder neemt dan een gewone badmuts, kan je ook een neopreen cap of surf capgebruiken. Zo’n kap bestaat uit waterafstotend materiaal en bedekt je hele gezicht (inclusief je oren). Er bestaan ook varianten die over een extra nekflap beschikken, waardoor het risico op water in je oren nog kleiner is.

Bescherm je je oren tegen koude, water en wind met bovenstaande hulpmiddelen en tips? Dan is het risico op surfers oor meteen een stuk kleiner en geniet je dus ook veel meer van je favoriete watersport.

ZIE GERELATEERDE BERICHTEN

Hyperacusis: oorzaken, symptomen en de rol van oordoppen bij behandeling

De naam ‘hyperacusis’ klinkt een beetje mysterieus, maar helaas is het voor veel mensen realiteit. [...]
Lees meer >

Waarom de muziek in clubs zo hard staat

Wanneer je regelmatig een festival of club bezoekt, is het je ongetwijfeld opgevallen: het hoge [...]
Lees meer >
Dry Ears oordoppen zwemmen 2

Dry Ears – Muziek tijdens het surfen of zwemmen

Audinc heeft een nieuw product, namelijk ‘Dry Ears’. Hiermee is het mogelijk om tijdens het [...]
Lees meer >
© Copyright Audinc 2024
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop