Gehoorbeschadiging | Gehoorschade
Beschadiging aan het gehoor kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door blootstelling aan lawaai, ziekten of bepaalde medicijnen. Wanneer er beschadiging aan het gehoor ontstaat, is dit niet te genezen, dit wordt ook wel permanente gehoorbeschadiging genoemd. In 2010 bleek uit onderzoek dat 42% van alle meldingen van beroepsziekten over gehoorklachten ging. De belangrijkste kenmerken van gehoorklachten zijn: oordoppen op maat kunnen dit voorkomen.
Oorsuizen
Oorsuizen worden met een moeilijk woord tinnitus genoemd. Dit kan zich uiten in een lichte vorm, waarbij het alleen merkbaar is in een stille ruimte en het kan zich uiten in een constante vorm.
Wisselende ervaringen van geluid per frequentiegebied
Wisselende ervaringen in het geluid per frequentiegebied betekent dat men geluid in een bepaald frequentiegebied ervaart als te hard en in andere gebieden niet. De frequentie (uitgedrukt in Hertz) is het aantal trillingen dat een geluidsbron per seconde voortbrengt. Een mens kan onder normale omstandigheden tussen de 20 en 20.000 Hertz waarnemen. Bij gehoorschade verschilt elke frequentie, waardoor geluiden in verschillende frequentiegebieden anders worden ervaren.
Moeite met intonaties
Moeite met intonaties betekent dat de frequentie – analyse is verstoord. Bepaalde haarcellen in het gehoor kunnen geen prikkels meer doorgeven. Dit kan in beide oren in verschillende mate voorkomen, waardoor het ontvangen van het geluid als het ware in stereo vervalt. Dit maakt het lastiger om te bepalen waar het geluid vandaan komt.
Apparatuur wat geluid produceert gaat steeds harder
Wanneer apparatuur wat geluid produceert steeds harder gezet moet worden, betekent dit dat de haarcellen in het oor steeds meer prikkeling nodig hebben om een signaal aan de hersenen door te geven. Het oor wordt ongevoeliger door zich aan te passen op het harde geluidsniveau.
Kortom, door te veel en te lang lawaai kunnen de trilhaartjes in het slakkenhuis beschadigd worden. Deze haartjes zijn minuscuul en bewegen door middel van geluidsgolven. Wanneer geluid te hard of te lang wordt waargenomen worden de haartjes overbelast en kunnen ze permanent breken.
Een gehoorbeschadiging voorkomen
De beste manier om een gehoorbeschadiging te voorkomen, is door harde geluiden te vermijden. Al is dat echter niet voor iedereen mogelijk. Vandaar dat het dragen van oordoppen een goed alternatief is. Als het gaat om gehoorbeschadiging voorkomen zijn op maat gemaakte oordoppen de beste keuze.
Klik hier voor meer informatie over gehoorbescherming voor bedrijven
Klik hier voor meer informatie over gehoorbescherming voor particulieren