Tinnitus en oorsuizen
Wie als kind op het strand een grote schelp vond, was dubbel blij. Niet alleen had je een prachtig exemplaar voor je verzameling, je kon er ook het geruis van de zee in horen. Wanneer je maar wilde, kon je je op het strand wanen. Helaas ervaren veel volwassenen dagelijks geruis in de oren, zonder ook maar het kleinste schelpje vast te houden. Zij hebben ‘tinnitus’.
Hoewel we als kind het geluid van de zee moesten oproepen door de schelp dichtbij het oor te houden, hoeven tinnitus-patiënten niets speciaals te doen om geluid te horen dat er niet is. Zij horen zogenoemde ‘schijngeluiden’. Het suizen, zoemen, piepen, brommen of fluiten is continu of met tussenpozen aanwezig. De geluiden kunnen sporadisch voorkomen maar ook allesoverheersend zijn. Stel je eens voor dat je dagelijks urenlang een indringend gebrom hoort! Zou je daar niet gek van worden?
Over de precieze oorzaak van tinnitus is nog niet veel bekend. Wel is duidelijk dat veel patiënten met oorsuizen zijn blootgesteld aan teveel lawaai, bijvoorbeeld tijdens muziekfeesten of tijdens het werk. Mensen die machines bedienen of te maken hebben met impulsgeluid (korte, harde geluiden zoals explosies) lopenhet grootste risico. Maar ook docenten die gymlessen of technische vakken geven, lopen gevaar.
Daarnaast kan tinnitus ontstaan bij mensen die afwijkingen hebben aan het binnenoor, aan gehoorzenuwen, aan de kaak of aan bloedvaten in het hoofd. Ook een hoge bloeddruk, een ongeval of stress kan tinnitus veroorzaken. Vaak gaat oorsuizen gepaard met gehoorbeschadiging. Naar schatting hebben 1 miljoen mensen in Nederland last van oorsuizen/tinnitus.
Helaas bestaat er tot nu toe geen behandeling of medicijn tegen oorsuizen. Bij bepaalde oorzaken kan de ziekte verminderen door een behandeling. Maar verreweg de meeste mensen zullen moeten leren wennen aan een leven dat nooit meer ‘stil’ is. Het irritante geluid dat zij horen, zal waarschijnlijk nooit meer verdwijnen.
En dat is een vervelende conclusie, als je je bedenkt welke consequenties dit in de dagelijkse praktijk kan hebben: slaapstoornissen, concentratieproblemen, angst, depressie en prikkelbaarheid. Je kunt je voorstellen dat veel mensen met tinnitus wanhopig zijn.
Dat betekent dat het zeer belangrijk is om tinnitus waar mogelijk te voorkomen. En hoewel we natuurlijk weinig invloed hebben op afwijkingen binnen het lichaam of het betrokken raken bij een ongeval, kunnen we in het geval van gehoorschade wel degelijk iets doen! Je gehoor is onvervangbaar en daarom moet je er al jong zuinig op zijn. Uit onderzoek blijkt dat 70 % van de jongeren die housefeesten bezoeken, zich niet druk maakt over de ‘piep’ in de oren na afloop. Terwijl kort of langer blootgesteld worden aan harde geluiden blijvende gehoorschade en dus tinnitus kan opleveren!
Het dragen van oordoppen op maat is een bewuste keuze van iedereen die zuinig is op zijn gehoor.Tegenwoordig is er speciale gehoorbescherming op de markt, die de schadelijke geluiden filteren maar wel de muziek doorlaten. Zo beleef je het lawaaiige evenement op dezelfde manier maar dan gezond. Voor nu en voor later. En zo kun je ook als grootouder nog steeds de zee in een schelp horen ruisen…