100% custom made Service & kwaliteit 100% Comfort
100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

Gehoorschade bij leraren basisonderwijs

Gehoorschade bij leraren zorgt voor uitval en soms ook lege klaslokalen

Bekijk hier meer informatie over
gehoorbescherming op maat

Als men het heeft over het oplopen van gehoorbeschadiging op de werkvloer, dan denk je waarschijnlijk aan mensen die werken met zware machines of in discotheken. Toch blijken ook veel docenten met dit probleem te zitten.

Gehoorschade bij leraren

In onze vorige blog waren al enkele voorbeelden kunnen te lezen over situaties waarin je gehoorschade kunt oplopen. Recent onderzoek leert ons dat een klas vol luidruchtige kinderen daar zeker aan toegevoegd kan worden.  Met name docenten lichamelijke opvoeding lopen risico. Een lawaaierige gymzaal produceert al snel 85 decibel aan geluid. Het is dus niet heel vreemd dat al veel gymdocenten met oordoppen op maat lopen.

Niet alleen gymdocenten lopen risico. Ook docenten techniek worden dagelijks blootgesteld aan harde geluiden. Het geluid van metaal in een bankschroef kan al snel oplopen tot een volume van 114 decibel. In vergelijking met het maximale toegestane maximum in uitgaansgelegenheden, wat ligt op 100 decibel, kun je zeggen dat het logisch is dat een behoorlijk aantal techniekdocenten last hebben van gehoorschade.

Het langdurig blootgesteld worden aan lawaai zoals aangegeven in bovenstaande situaties, kan zorgen voor klachten zoals lawaaidoofheid en oorsuizen.

Moeten scholen hiervoor geen maatregelen treffen?

Volgens de Arbo zijn werkgevers verplicht om vanaf 82 decibel gehoorbescherming aan te bieden. Bij lawaai boven de 85 decibel zijn werknemers ook verplicht dit te gebruiken.

Desondanks willen veel scholen er niet van horen, aangezien het ze een hoop geld kost. Sterker nog, veel scholen lopen liever het risico een boete krijgen dan dat ze geld uitgeven om het personeel te beschermen tegen gehoorschade.

Toch zou het nemen van maatregelen uiteindelijk veel zorgkosten besparen, aangezien het aantal mensen met gehoorklachten hierdoor aanzienlijk afneemt.

Wat kan eraan gedaan worden?

Docenten kunnen moeilijk kinderen verbieden om geluid te maken. Gymzalen verbouwen zou een optie kunnen zijn, evenals het aanpassen van technieklokalen. Al is dat natuurlijk ontzettend duur en bovendien heel tijdrovend.

De makkelijkste en goedkoopste oplossing is nog steeds het aanbieden van oordoppen op maat. Deze zijn speciaal afgestemd op het gehoor en bieden daardoor de beste bescherming. Daarnaast filteren ze het lawaai maar zorgen er wel voor dat communiceren met de kinderen nog prima mogelijk is.

Ben jij werkzaam in het onderwijs en heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

ZIE GERELATEERDE BERICHTEN

Bereid je voor op ADE 2024 met Op Maat Gemaakte Gehoorbescherming!

Het Amsterdam Dance Event (ADE) staat weer voor de deur! Van 16 tot 20 oktober…
Lees meer >

Gehoorschade voorkomen: 5 tips tegen gehoorbeschadiging

Gehoorschade voorkomen: vijf tips tegen gehoorbeschadiging Bij een verminderd gehoor denken we vaak vooral aan…
Lees meer >

Gehoorbescherming in de zomer: Bescherm je gehoor

Gehoorbescherming tijdens de zomer Voor veel mensen is de zomer het fijnste seizoen van het…
Lees meer >
© Copyright Audinc 2024
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop