100% custom made Service & kwaliteit 100% Comfort
100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

Gehoorschade voorkomen: 5 tips tegen gehoorbeschadiging

Bekijk hier meer informatie over
gehoorbescherming op maat

Gehoorschade voorkomen: vijf tips tegen gehoorbeschadiging

Bij een verminderd gehoor denken we vaak vooral aan oudere mensen. Ouderdom heeft ook zeker invloed op de prestaties van onze oren, maar er spelen nog veel meer factoren mee. Denk bijvoorbeeld aan harde muziek, luide machines of lawaaierige voertuigen. Deze kunnen ons gehoor op elk moment schade toebrengen. Gelukkig zijn er verschillende opties om je oren goed te beschermen. Daarnaast speelt er ook een andere belangrijke factor mee: het leven zelf.

Je oren krijgen jaar in, jaar uit te maken met allerlei geluidsimpulsen. Hierdoor neemt het gehoor bij de meeste mensen al rond het dertigste levensjaar af. Je kunt dan ook al te maken krijgen met slechthorendheid. Ook hier geldt echter weer dat je daar met een paar slimme maatregelen iets tegen kunt doen. Lees daarom snel verder over het thema gehoorschade en ontdek vijf gouden tips om jouw kans op gehoorbeschadiging zo veel mogelijk te verkleinen!

Wat is gehoorschade?

We spreken van gehoorschade wanneer er schade is ontstaan aan het gehoor. Deze schade kan op diverse manieren ontstaan, bijvoorbeeld doordat je je oren te lang en zonder bescherming hebt laten blootstaan aan lawaai. Bij normale, alledaagse geluiden zorgen de haarcellen binnenin je oor ervoor dat het gehoor zichzelf reguleert en herstelt. Komt er echter te veel geluid of echte herrie in je oor? Dan kunnen de minuscule haarcelletjes kapotgaan.

De schade die nu ontstaan is, is in principe niet meer te verhelpen. Gehoorschade is dan ook in vrijwel alle gevallen blijvend. We begrijpen dat je daar niet op zit te wachten en dus hebben we een aantal tips voor je. Volg ze op, zodat je het risico op gehoorschade zo veel mogelijk kunt reduceren.

1: Draag gehoorbescherming

Eén van de beste dingen die je kunt doen om je gehoor te beschermen, is gehoorbescherming te dragen. Dit is in verschillende situaties een goed idee. Werk je in een luide ruimte met machines die veel herrie maken? Dan doe je er goed aan om oorkappen te dragen. Ga je graag naar concerten of andere feesten waar de muziek enorm luid staat? Neem dan altijd oordoppen op maat mee en vergeet niet om ze in te doen. Je oren zullen je dankbaar zijn! Voortaan heb je geen last meer van een vervelende piep in je oren na afloop van het feest en ook verminder je het risico op gehoorbeschadiging enorm. Gehoorbeschermers zijn er in verschillende uitvoeringen. De beste bescherming voor het gehoor zijn de oordoppen die op maat zijn gemaakt. Voor kinderen zijn er speciale oordoppen en oorkappen op hun formaat.

2: Houd afstand

Nog een manier om schade aan je gehoor te voorkomen, is door niet te dicht bij de bron van het geluid te staan of te zitten. Hoe dichter je immers bij de bron bent, hoe meer risico je loopt. Zorg ervoor dat je altijd minimaal twee meter van de speakers, radio of zelfs je televisie verwijderd bent. Op die manier voorkom je dat er teveel lawaai in je oren binnendringt. Ben je op een gezellig festival of een concert? Dan is het slim om niet te lang op dezelfde plek te blijven staan. Beweeg je lekker door de ruimte, zodat je niet continu op dezelfde afstand van de geluidsbron staat. Dit is veel beter voor je gehoor en stelt je ook nog in staat om je te omringen met andere mensen.

3: Laat het gehoor uitrusten

Heb je flink wat luide muziek geluisterd of zijn je oren op een andere manier aan lawaai blootgesteld? Dan is het raadzaam om je oren minimaal 24 uur rust te geven. Bezoek daarom niet direct weer een plek met veel lawaai en luister liever ook even geen muziek. Op die manier kan je gehoor zich herstellen en komen je oren lekker tot rust. Net als jijzelf trouwens. Ook is het een ideale manier om even af te kicken van alle drukte. Ben je op een meerdaags festival? Neem dan geregeld even wat rust op een plekje met minder herrie. Vergeet ook hierbij je oordopjes niet.

4: Vermijd geluiden hoger dan 80 dB

Om je gehoor optimaal te beschermen, is het raadzaam om je oren nooit bloot te stellen aan geluiden boven de 80 dB. Geluiden tot dit niveau zijn op zich nog veilig, mits je tenminste niet langer dan acht uur per dag aan dit geluidsniveau wordt blootgesteld. Een haardroger op de hoogste stand en het geluid van spelende kinderen zijn goede voorbeelden van geluiden tot 80 dB. Gaat het volume net even een tandje hoger, zoals wanneer je een kettingzaag aanzet? Dan kom je al snel op de pijngrens van 100 dB aan.

Dit geluid is merkbaar oncomfortabel en veel mensen hebben dan ook een hekel aan dergelijke herrie. Het is in feite een natuurlijke manier om jezelf tegen lawaai en de daarbij behorende gehoorschade te beschermen. Staat je gehoor bloot aan geluiden boven de 140 dB? Dan kan er acute gehoorschade optreden. Hier zit je zeker niet op te wachten!

5: Luister naar signalen van het gehoor

Je gehoor beschikt over een eigen waarschuwingssysteem en het is belangrijk om naar deze signalen te luisteren. Veel mensen hebben last van fluittonen of oorsuizen, nadat ze een tijd in de herrie hebben gestaan of gezeten. Ook kun je last krijgen van tijdelijk gehoorverlies, hoofdpijn of een drukkend gevoel in je oren. Houden je klachten langer dan 24 uur aan? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een kno-arts. Hij of zij kan jouw specifieke symptomen verder onderzoeken en op basis hiervan een behandelplan op maat opstellen. Zie het zeker niet te lang aan. Hoe langer je namelijk wacht, hoe groter het risico op blijvende schade aan je gehoor.

Verschillende vormen van gehoorschade

Gehoorschade manifesteert zich niet bij iedereen op dezelfde manier. Zo kan de één vooral last hebben van een drukkend gevoel, terwijl de ander juist enorm last heeft van oorsuizen of piepende oren. Oorsuizen of tinnitus is meestal een blijvende kwaal, die een enorme impact op iemands leven en mentale gezondheid kan hebben. Vaak krijgen personen met tinnitus last van psychische problemen, slaaptekort en andere problemen. Alleen al daarom is het belangrijk om je oren altijd goed te beschermen met passende gehoorbescherming. Ben je eenmaal de drukte en herrie ontvlucht? Neem dan ook altijd de tijd om je oren tot rust te laten komen.

ZIE GERELATEERDE BERICHTEN

Bereid je voor op ADE 2024 met Op Maat Gemaakte Gehoorbescherming!

Het Amsterdam Dance Event (ADE) staat weer voor de deur! Van 16 tot 20 oktober…
Lees meer >

Gehoorschade voorkomen: 5 tips tegen gehoorbeschadiging

Gehoorschade voorkomen: vijf tips tegen gehoorbeschadiging Bij een verminderd gehoor denken we vaak vooral aan…
Lees meer >

Gehoorbescherming in de zomer: Bescherm je gehoor

Gehoorbescherming tijdens de zomer Voor veel mensen is de zomer het fijnste seizoen van het…
Lees meer >
© Copyright Audinc 2024
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop