100% custom made Service & kwaliteit 100% Comfort
100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

Tinnitus oorzaak ligt bij brein in plaats van gehoor

Foto ter illustratie bij Tinnitus oorzaak

Bekijk hier meer informatie over
gehoorbescherming op maat

De meest bekende oorziekte blijft nog wel tinnitus, waarbij je continue een geluid hoort dat er eigenlijk helemaal niet is. Toch wijzen steeds meer bronnen uit dat de oorzaak niet in het gehoor ligt, maar in de hersenen. Het goede nieuws is dat onze oordoppen nog steeds kunnen helpen in het voorkomen van deze aandoening.

Alhoewel een vermindert gehoor erg vervelend kan zijn, is er niets zo naar als tinnitus. Deze aandoening zorgt er namelijk voor dat men continue een ruis, piep of ander geluid in het hoofd hoort. Een beetje vergelijkbaar met die piep welke veel mensen horen na afloop van een concert. Het is verschil is echter dat je met tinnitus dat geluid echt dag in dag uit hoort. Vrijwel alle mensen die eraan lijden worden er helemaal gek van. In ernstige gevallen kan men uiteindelijk nauwelijks nog functioneren.

Tinnitus oorzaak

De meeste gevallen van tinnitus zijn het gevolg van jezelf te lang blootstellen aan harde muziek of ander lawaai. Het komt daarom ook veel voor onder mensen die in de bouw werken of achter de bar van een discotheek. Toch wijzen steeds meer onderzoeken uit dat, in tegenstelling tot wat men voorheen dacht, de oorzaak niet in het gehoor ligt.

Het probleem lijkt daarentegen met het brein te maken hebben. Dit orgaan maakt namelijk continue voorspellingen van wat er gaat gebeuren. Ook als het gaat om geluid. Wanneer er echter gehoorschade is klopt de voorspelling niet meer met wat er daadwerkelijk door het brein ontvangen wordt. Met als gevolg dat de hersenen dit proberen te compenseren. Dit is soms in de vorm van piepjes.

Dit is natuurlijk maar een zeer beknopte uitleg. Meer informatie is hier te lezen.

Otoplastieken

Ondanks dat de tinnitus oorzaak vermoedelijk niet in het gehoor zelf ligt heeft het wel degelijk een link met gehoorschade. Vandaar dat oordoppen nog steeds de beste manier zijn om jezelf er tegen te beschermen.

ZIE GERELATEERDE BERICHTEN

Hyperacusis: oorzaken, symptomen en de rol van oordoppen bij behandeling

De naam ‘hyperacusis’ klinkt een beetje mysterieus, maar helaas is het voor veel mensen realiteit. [...]
Lees meer >

Waarom de muziek in clubs zo hard staat

Wanneer je regelmatig een festival of club bezoekt, is het je ongetwijfeld opgevallen: het hoge [...]
Lees meer >
Dry Ears oordoppen zwemmen 2

Dry Ears – Muziek tijdens het surfen of zwemmen

Audinc heeft een nieuw product, namelijk ‘Dry Ears’. Hiermee is het mogelijk om tijdens het [...]
Lees meer >
© Copyright Audinc 2024
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop