Blog | Tinnitus oorzaak ligt bij brein in plaats van gehoor | audinc.nl ?

door | mei 19, 2019 | Kennisbank

Tinnitus oorzaak ligt bij brein in plaats van gehoor

De meest bekende oorziekte blijft nog wel tinnitus, waarbij je continue een geluid hoort dat er eigenlijk helemaal niet is. Toch wijzen steeds meer bronnen uit dat de oorzaak niet in het gehoor ligt, maar in de hersenen. Het goede nieuws is dat onze oordoppen nog steeds kunnen helpen in het voorkomen van deze aandoening.

Alhoewel een vermindert gehoor erg vervelend kan zijn, is er niets zo naar als tinnitus. Deze aandoening zorgt er namelijk voor dat men continue een ruis, piep of ander geluid in het hoofd hoort. Een beetje vergelijkbaar met die piep welke veel mensen horen na afloop van een concert. Het is verschil is echter dat je met tinnitus dat geluid echt dag in dag uit hoort. Vrijwel alle mensen die eraan lijden worden er helemaal gek van. In ernstige gevallen kan men uiteindelijk nauwelijks nog functioneren.

 

Tinnitus oorzaak

De meeste gevallen van tinnitus zijn het gevolg van jezelf te lang blootstellen aan harde muziek of ander lawaai. Het komt daarom ook veel voor onder mensen die in de bouw werken of achter de bar van een discotheek. Toch wijzen steeds meer onderzoeken uit dat, in tegenstelling tot wat men voorheen dacht, de oorzaak niet in het gehoor ligt.

Het probleem lijkt daarentegen met het brein te maken hebben. Dit orgaan maakt namelijk continue voorspellingen van wat er gaat gebeuren. Ook als het gaat om geluid. Wanneer er echter gehoorschade is klopt de voorspelling niet meer met wat er daadwerkelijk door het brein ontvangen wordt. Met als gevolg dat de hersenen dit proberen te compenseren. Dit is soms in de vorm van piepjes.

Dit is natuurlijk maar een zeer beknopte uitleg. Meer informatie is hier te lezen.

 

Otoplastieken

Ondanks dat de tinnitus oorzaak vermoedelijk niet in het gehoor zelf ligt heeft het wel degelijk een link met gehoorschade. Vandaar dat oordoppen nog steeds de beste manier zijn om jezelf er tegen te beschermen.

N

Géén verborgen kosten

N

Min. 2 jaar garantie

© 2021 Audinc

Written by steven

Gerelateerde blog berichten

Schietsport gehoorbescherming

Schietsport gehoorbescherming

Ons gehoor zien we vaak als een vanzelfsprekend iets. Helaas is het oplopen van een gehoorbeschadiging veel sneller gebeurd dan gedacht. Er is maar één schot nodig, om gehoorschade aan te richten. Bovendien kan de schade van permanente aard zijn en dat moet je echt...

Beroepen met hoog risico op gehoorschade

Beroepen met hoog risico op gehoorschade

Te veel en te hard geluid op je werk kan je gehoor beschadigen. Gehoorschade werk staat in Nederland naast psychische en fysieke aandoeningen in de top drie van beroepsziektes; van alle beroepsziektes is ongeveer een op de drie een melding van schade aan het gehoor....

Oordoppen op maat voorkomen surfers ear

Oordoppen op maat voorkomen surfers ear

Mensen die sporten in het water lopen het risico om een zogeheten surfers ear te ontwikkelen. Wat deze aandoening precies inhoudt en hoe je het kunt voorkomen lees je in deze blog. Wat is een surfers ear? De term surfersoren wordt in meerdere vormen geschreven. Voor...