100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort
Nieuwe regelgeving gehoorbescherming

Nieuwe regelgeving gehoorbescherming

23 maart 2019 | Geschreven door Steven

Hercategorisering gehoorbescherming wetgeving (EU 2016/425) per 21 april 2019

Een van de grootste risico’s die men op veel werkplekken loopt is het krijgen van gehoorschade. Dit wordt onderkend in de nieuwe Europese verordening voor persoonlijke beschermingsmiddelen. In deze nieuwe wetgeving (link) worden vooral extra verplichtingen toegevoegd.

De verplichting dat een werknemer bij een gemiddelde dagdosis van 85 decibel (A) gehoorbescherming aangeboden krijgt blijft van kracht. Daarbij is de werkgever ook verplicht om ervoor te zorgen dat de werknemer zijn gehoorbeschermers ook daadwerkelijk draagt.

Door de nieuwe verordening valt gehoorbescherming nu in categorie III, dat is ook meteen de hoogste risicocategorie voor pbm’s. Dit betekent dat de EU het gevaar van onomkeerbare gehoorschade op de werkvloer serieus word erkend. Wat in onze ogen ook volledig terecht is.

Huidige Nederlandse Warenwetbesluit PBM verdwijnt

De wetgeving werkt rechtstreeks vanuit Europa en hoeft daardoor niet door de lidstaten worden omgezet naar een nationale wetgeving. Dit betekent dat het huidige Nederlandse warenwetbesluit PBM daardoor volledig zal verdwijnen.

Wijzigingen nieuwe wetgeving voor werkgevers

  • Gehoorbeschermers moeten bij ingebruikname en daarna om de 2 jaar worden getest op afdichting d.m.v een lektest. Als dit niet mogelijk is moeten de gehoorbeschermers om de 4 jaar worden vervangen.
  • Alle controles en aanmetingen moeten door ons worden geregistreerd.

Wij van Audinc juichen deze nieuwe wetgeving aan en zijn bezig alle nieuwe regels door te voeren. Het zal de kwaliteit ten goede komen en het zal de otoplastieken een prominentere plek geven tussen de andere pbm’s, wat volgens ons noodzakelijk is.

Bekijk hier meer informatie over gehoorbescherming op maat
gehoorbescherming op maatMeer informatie
steven van audinc
Vragen?
Wij staan voor je klaar
085-0600012
Contact formulier

© Copyright Audinc 2023